AKAAN KAUPUNKIMEHILÄISHOITO

Akaan kaupungissa on aloitettu ensimmäisenä Suomessa ja todennäköisesti myös koko Euroopassa suunnitelmallinen mehiläistarhaus siten että mehiläisten keruu- ja pölytysalue peittää keskustaajamat, joita on kolme kappaletta.


Idean isänä on toiminut kylmäkoskelainen
mehiläishoitaja Risto Niilimäki,

projekti käynnistyi vuonna 2009.
Idea isä

Akaan kaupungin edustajien tehtvänä on ollut etsiä sopivia tarhapaikkoja. Sellaisen löydyttyä kaupunki on antanut luvanmehiläishoitajalle tarhan perustamiseen, tai kaupungin edustajat ovat pyytäneet luvan yksityiseltä maanomistajalta, jos tarhapaikka on ollut hänen maallaan. Mehiläishoitajat perustavat tarhat ja hoitavat niitä perinteiseen tapaan. Akaan kaupungin alueella on nykyään parisenkymmentä eri mehiläistarhapaikkaa.

Tarhapaikkojen sijoittelu on suunniteltu kartastojen avulla niin ettämehiläistarhojen keruualueet kattavat mahdollisimman hyvin taajamien pinta-alat ja toisaalta eri tarhojen keruualueet eivät ole päällekäin.
      Tarha

Näin tuetaan samalla luonnon monimuotoisuutta varmistamalla pölyttäjähyönteisten riittävä määrä. Kaupunkilaismehiläishoito koituu tätä kautta myös alueen puutarhanhoitajien hyväksi, hedelmäpuut ja marjat saavat riittävän pölytyksen, jolloin sadon laatu ja määrä paranevat.

Mehiläisrotuina käytetään lauhkeiksi jalostettuja kantoja.
lentolauta
 kakulla
tarkastelu